Mat, vatten, sommar och framtid

Först vill vi tacka för ett bra stallmöte i går kväll. Då våra punkter var få, men väl så viktiga, kommer här en sammanfattning direkt här på hemsidan:

Det har inte regnat nästan alls de senaste veckorna och dessutom har det varit en mycket kall vår. Så även om temperaturen nu börjar bli mer normal, så har gräset växt ovanligt lite. Förra årets höskörd var också lite tunn och vi har haft varit fullt i stallet under hela hösten och vintern. Därför har vårat egna hösilge tagit slut, så vi köper in för dyra pengar just nu. Det vanliga höet minskar också oroväckande fort och det måste ju räcka hela sommaren för de hästar som t.ex. blir skadade eller behöver stå inne av andra skäl. Om inte vi får en regnperiod snart kommer även 2017:år höskörd att bli mycket dålig. Kommunen har infört bevattningsförbud för att grundvattennivåerna är de lägsta på många år. Gården har ju enskild brunn så det vore katastrof om den skulle sina. Så med dessa fakta i bakhuvudet uppmanar vi våra hyresgäster att:

  • Inte ta mer hösilage eller hö än vad hästen faktiskt äter upp.
  • Sluta eller dra ner på lunchfodringarna i hagen. De flesta av våra hagar har ändå gräs och svinnet blir mindre om vi lägger till något kg på t.ex. intagsmaten istället.
  • Tänk efter om ni verkligen behöver spola av hästen? Använd hink och svamp för att minska vattenåtgången när ni ändå behöver tvätta hästarna.
  • Passa alltid vattnet när ni t.ex. fyller på hinkar och kannor, så att det inte blir fullt och det står och rinner över, då går många extra liter rakt ut på gödselstacken.
  • Vi behöver inte byta vattnet i hagarna varje dag, vi kommer bara göra rent när det verkligen behövs. Våra vattenkar rymmer 60- 300 liter, onödigt att hälla ut så mycket om det bara är lite gräs eller hö på ytan.

Just nu köper vi in fyrkantsbalar och vi kan hämta 4 st. i taget med släpkärra, det tar tid och kostar! Slösa inte på vattnet, katastrof om brunnen sinar! Läs gärna kommunens info, den ligger på köksbordet i stallet.

Betessläppet sker den 4 juni. Man behöver inte släppa direkt på morgonen och ni får komma överens hagvis när förändringarna sker. Detta för att många är och tävlar den här helgen. Här kommer länken till hagfördelningen: Betessläppet 2017 hagfördelning

Framtiden och våra protester mot skyttecentret. Vi sammanfattade vad som hänt sedan förra mötet och det viktigaste ju nu är att alla politiska partier är utbjudna för att se vår verksamhet och uppleva den natur som vi riskerar att förlora. Hittills har det varit mycket positivt, men vi har tre partier kvar. Socialdemokraterna och Miljöpartiet står på tur härnäst. De kommer fredagen den 2 juni kl. 14.00. Vi hoppas på fint väder och många som rider och pysslar med sina hästar. Miljöprövning och samråd sker i augusti. beslut väntas tas i september/ oktober.

20170524_102300

Ridtur i fint försommarväder vid markerna där Skyttecentret ska ligga om kommunens planer blir verklighet. Vart ska alla hästar ta vägen då?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s