Vår verksamheten hotad av planerad skyttebana

Södertälje kommun har långtgående planer på att bygga ett skyttecenter på de marker som vi idag använder som ridstigar. Något formellt beslut är ännu inte fattat och exakt hur mycket mark som vi blir undanträngda ifrån är delvis oklart, men i dokumenten som finns som länkar här nedan, står det 37 hektar skyttebanor och därtill en skyddszon på ytterligare 600 meter! Detta berör inte bara oss hästägare utan alla som vistas i Gärtunaskogen och stigarna runt energiskogen mellan oss och Tysslige, hundägare, svamp- och bärplockare, motionärer, fågelskådare osv. Uppskattningsvis kommer över 50% av ridvägarna vi idag använder att försvinna. Eftersom stallet inte heller har tillgång till något ridhus i dagsläget, kommer vi bli tvungna att dra ner på antalet hästar på gården. Det kommer leda till att anställd personal blir uppsagd och servicenivån blir betydligt lägre för de som ändå väljer att vara kvar. Någon form av kollektivstall kommer kunna finnas kvar, men med helt andra förutsättningar än idag.

Självklart kommer vi att protestera! Vi har en arbetsgrupp i stallet som redan har börjat agera, kontakter tas med politiker, olika myndigheter, vi sprider informationen vidare till allmänheten, vi ska överklaga till kommunen, starta namninsamling osv. Brukar du ströva i vårt område, besöka vår stall, eller om du bara tycker att det är illa att hästarna ska trängas ut av en annan klubbverksamhet? Skicka mail till lena.sundberg61@hotmail.com eller ring 073-9718820 så hjälper vi dig att göra din röst hörd. nyheter-kommunens-hemsida-2017-02-02 tjansteskrivelse-kommun-2016-12-06 svt-nyheter-artikel

20170225_151924

Den här ridvägen kommer att försvinna, stigen runt energiskogen, för just där kommer skyttecentret att ligga. Alla vägar som ligger bortom detta område mot Tysslinge och Hall, kommer också bli omöjliga för oss hästägare att nå. Även Gärtunaskogen och de bra galoppsträckorna borta vid tågspåret kommer inom den skyddszon, där vi inte kommer att kunna vistas. Ljudet från skytbanan kommer störa ännu längre bort. Hur kommer fågellivet och de vilda djuren att påverkas? Kommer naturen klara ytterligare miljögifter? Ställ dina frågor till Södertälje kommun!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s